Select Page

V četrtek, 7. februarja 2019, je v Domu na Vidmu potekala osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. V okviru kulturnega programa proslave je poleg Glasbene šole Ilirska Bistrica in Osnovne šole Podgora Kuteževo sodelovala tudi Gimnazija Ilirska Bistrica.

Dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica so se predstavili z dramsko igro z naslovom Za vsako rešitev se najde težava. Dramska igra, ki so jo dijaki na oder postavili pod mentorstvom profesorice slovenščine Katje Koren Valenčič, prikazuje neobičajni jutranji prizor v običajni družini Iskra, ko njihova najmlajša izve za rezultate mature.

Dijakinja 4. letnika gimnazije Anja Tomažič pa je predstavila razstavo z naslovom Vasi župnije Trnovo v virih od 15. do 19. stoletja, ki so jo dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica pod mentorstvom profesorice zgodovine mag. Sonje Škrlj Počkaj pripravili v šolskem letu 2017/18. Razstavo tvori 22 panojev, ki predstavljajo 17 vasi nekdanje župnije Trnovo in splošne razmere na Bistriškem v 19. stoletju. Postavljena je v preddverju velike dvorane Doma na Vidmu, kjer bo tudi vsak dan od 9. do 22. februarja 2019 med 17. in 19. uro na ogled za širšo javnost.

Poleg sodelovanja na osrednji občinski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku smo Prešernov dan in mesec kulture na Gimnaziji Ilirska Bistrica obeležili z urami slovenščine, ki so bile tematsko obarvane in posvečene življenju in delu slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ljubezeni in ustvarjanju.

Do 4. februarja 2019 pa je potekal dijaški pesniški natečaj Makse Samsa, ki ga je razpisala naša šola. Priporočena tema pesniškega ustvarjanja se je navezovala na verze Ferija Lainščka iz pesmi Ne bodi kot drugi:

Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi,
ljubezen ni reka, ki teče po strugi.
Napravi to zopet, ne hodi po poti,
saj sreča ni nekaj, kar pride naproti.

Avtor/ica zmagovalne pesmi natečaja bo dobil/a posebno priznanje Gimnazije Ilirska Bistrica. Zmagovalna pesem pa bo uvrščena na slovenski nagradni pesniški natečaj za srednješolce Mala Veronika.

Galerija slik (foto: Facebook stran Visit Ilirska Bistrica)

Gimnazija Ilirska Bistrica