Select Page

V petek, 8. septembra 2017, je na Gimnaziji Ilirska Bistrica potekala slavnostna prireditev, s katero smo na šolo sprejeli novopečene dijake in dijakinje.

Zaobljuba dijakov in dijakinj 1. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica

Ves teden pred “dnevom D” je bilo med dijaki in dijakinjami 1. letnika gimnazijskega programa in programa tehnik računalništva čutiti napetost in strah pred »fazaniranjem«. Ugibali so, kaj jim pripravljamo dijaki in dijakinje višjih letnikov, vendar niso ničesar izvedeli do petka, 8. septembra 2017, ko smo se šesto šolsko uro vsi zbrali pred vhodom v šolo.

Prireditev sprejema dijakov in dijakinj 1. letnika na šolo se je pričela s povednim predvajanjem posnetka zvoka divjih živali, namreč namen obrednega sprejema je bil preobraziti novince v dijake Gimnazije Ilirska Bistrica. Sabina Prica in Luka Fidel, dijaka 4. letnika gimnazije, ter Žiga Požar in Edib Salkić, dijaka 4. letnika programa tehnik računalništva, ki so prireditev vodili, so nato dijakom in dijakinjam 1. letnika zadali nalogo. Dijaki programa tehnik računalništva so morali v štirih skupinah pravilno sestaviti tipke na tipkovnici, dijaki gimnazijskega programa pa očistiti vetrobranska stekla avtomobila. S tem so staroste Gimnazije Ilirska Bistrica novince želeli izučiti, da v šoli je pač potrebno opraviti določene naloge. Naloge so bile ne ravno odlično, vseeno pa bolj ali manj uspešno opravljene, vsekakor bodo imeli dijaki še štiri leta časa, da se naučijo naloge vzorno opraviti. Sledila je predaja ključa šole, ki so jo voditelji prireditve pospremili z besedami: “Dijaki 4. letnika vam predajamo ključ šole, s katerim boste odklepali vrata zakladnice znanja. Varujete se tatov, ki bi vas odvrnili od učenja in s tem oropali znanja.” Predaja ključa je vključevala tudi svečano dijaško zaobljubo, ki zapisana visi na zidu ob notranjem stopnišču šole in jih bo tako vsa štiri leta opominjala na dane obljube. Zaobljubo so dijaki in dijakinje 1. letnika prisegli z desno roko na prsih. Ta ista roka dijakov in dijakinj 1. letnika je bila nato požigosana z žigom, ki je izrisoval jasno vidno začetnico imena divje živali “F”, ki se bo tekoma šolanja na Gimnaziji Ilirska Bistrica izbrisala in izrisala se bo čista podoba roke dijaka. S tem dejanjem so novopečeni srednješolci in srednješolke uradno postali dijaki in dijakinje Gimnazije Ilirska Bistrica. Pričujočim dijakom in dijakinjam višjih letnikov ter profesorjem in profesoricam so se poimensko predstavili, s čimer se je prireditev sprejema dijakov in dijakinj 1. letnika na šolo zaključila.

Novopečeni dijaki in dijakinje Gimnazije Ilirska Bistrica, srečno!

Galerija slik.

Dijaki in dijakinje višjih letnikov Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 9)
Dostopnost