Select Page

IMAG0099V četertek, 13. februarja, smo aktivisti Kluba študentov in dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica organizirali Zdrav zajtrk na Gimnaziji Ilirska Bistrica. Dogodek se je pričel ob 7.30 uri in trajal približno dve uri. Dijakom smo ponudili sadje, jogurt, kosmiče in lahko so sodelovali v poučni igri, kjer so se seznanili z osnovnimi hranili (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini, minerali). Razdelili smo jim tudi letake o pomembnosti in sestavi zdravega zajtrka.

Tina Benigar, dipl. inž. živ. in preh., KŠIB

IMAG0099V četertek, 13. februarja, smo aktivisti Kluba študentov in dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica organizirali Zdrav zajtrk na Gimnaziji Ilirska Bistrica. Dogodek se je pričel ob 7.30 uri in trajal približno dve uri. Dijakom smo ponudili sadje, jogurt, kosmiče in lahko so sodelovali v poučni igri, kjer so se seznanili z osnovnimi hranili (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini, minerali). Razdelili smo jim tudi letake o pomembnosti in sestavi zdravega zajtrka.

Zakaj je pomemben zajtrk?

Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevni prehrani, saj zjutraj telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Pomemben pa je tudi zaradi vpliva na dnevni ritem prehranjevanja. Dokazano je, da se tisti, ki zjutraj zajtrkujejo, bolj redno in zdravo prehranjujejo tudi preko dneva.

Z razvojno-psihološkega vidika pa so raziskovalci pri učencih, ki so redno zajtrkovali, ugotovili boljše kognitivne in spominske zmožnosti ter boljšo zmožnost učenja v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki ne zajtrkujejo.

Kako naj bo sestavljen?

Sestavljen naj bo: 

  • iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaša ipd.) → ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi;
  • iz beljakovinskih živil (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelki, jajca ipd.) → še dodatno izboljša kognitivne zmožnosti in razpoloženje.
  • iz dodatka zelenjave ali sadja oziroma 100 % sadnega soka → zviša hranilno vrednost obroka in ugodno vpliva na energijsko gostoto.

Tina Benigar, dipl. inž. živ. in preh., KŠIB


(Število obiskov: 28)
Dostopnost