Select Page

V sklopu Dneva odprtih vrat je v sredo, 6. 12. 2023, na Gimnaziji Ilirska Bistrica potekalo predavanje o umetni inteligenci. Predavatelj je bil prof. dr. Janez Žibert, ki je doma iz Ilirske Bistrice.

Posnetek predavanja si lahko ogledate tukaj:

Na predavanju smo spoznali, kaj je to umetna inteligenca (UI), preleteli smo zgodovino razvoja postopkov UI, spoznali smo se z osnovnimi principi metod UI, vključno z nevronskimi omrežji, ki danes predstavljajo osnovo vsem znanim programom in storitvam, ki temeljijo na UI.

Pogledali smo tudi nekaj uporabnih aplikacij UI iz zdravstva in medicine, v diskusiji pa smo se spraševali, kje so meje UI, kako smiselno uporabljati UI in kakšne so etične dileme uporabe UI.

Prof. dr. Janez Žibert, univ. dipl. mat., je zaposlen na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani, sodeluje pa tudi s Fakulteto za računalništvo in informatiko ter Univerzo na Primorskem.

Raziskovalno se ukvarja s statistiko, strojnim učenjem in umetno inteligenco. Njegovo raziskovalno delo je usmerjeno predvsem na obdelavo in analizo večjih količin podatkov in biosignalov ter statistiko v medicini in zdravstvu.

Dr. Žibert sodeluje kot matematik in statistik v več projektih na različnih znanstvenih področjih, v zadnjem času predvsem na projektih iz zdravstvene informatike in biomedicine.

V času epidemije COVID-19 se je ukvarjal tudi z matematičnim modeliranjem epidemije v Sloveniji in je bil ustanovni član COVID-19 Sledilnika ter član Posvetovalne skupine za spremljanje COVID-19 v Sloveniji pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Gimnazija Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 98)
Dostopnost