Select Page

Z dijaki tretjih in četrtih letnikov programa tehnik računalništva smo v sredo 18. 10. 2023 v sklopu strokovne ekskurzije obiskali DARS-ov nadzorni center, superračunalnik na ARNESU in muzej računalništva.

Družba DARS je zadolžena za gradnjo, vzdrževanje, upravljanje in nadzor avtocest. Celoten avtocestni križ v Sloveniji spremljajo in nadzirajo v petih nadzornih centrih. Mi smo obiskali tovrsten center v Dramljah pri Ljubljani. Nadzorni centri predstavljajo osrednje operativne enote, opremljene s sodobno tehnologijo, ki omogoča nadzor in upravljanje prometa. S pomočjo naprednih senzorjev, nadzornih kamer in analiz podatkov operaterji spremljajo prometne tokove, zaznavajo nesreče ter optimizirajo pretok prometa, kar povečuje varnost in zmanjšuje zastoje na cestah.

Ogledali smo si ARNES-ovo superračunalniško gručo. Superračunalniki so izjemno zmogljivi računalniški sistemi, namenjeni obdelavi ogromnih količin podatkov in kompleksnim računskim operacijam. Ime “superračunalnik” se nanaša na sposobnost teh sistemov, da opravljajo računske naloge pri izjemno visokih hitrostih, ki jih navadni računalniki ne morejo doseči.

V računalniškem muzeju nas je prijazno osebje popeljalo skozi zgodovino računaništva. Tudi slovenski znanstveniki in strokovnjaki so ključno vplivali na razvoj računalništva in sodobne IKT tehnologije. Ogledali smo si prve računalnike, ki so bili uporabljeni in tudi izdelani v Sloveniji, ter spoznali različne generacije računalnikov in računalniškega programja. Muzej ponuja tudi izobraževalne programe in delavnice, kjer lahko obiskovalci razširijo svoje znanje o računalniški zgodovini in tehnologiji. Delavnica, ki so jo pripravili za nas, je bila orientirana na splet, kot je bil nekoč v primerjavi z današnjim sodobnim spletom in tehnologijami, ki so danes nepogrešljiv del našega vsakdana.

Galerija slik


(Število obiskov: 192)
Dostopnost