Select Page

V torek, 24. decembra 2019, je v Domu na Vidmu potekala prireditev Gimnazije Ilirska Bistrica ob božiču, novem letu in dnevu samostojnosti in enotnosti. Ilirskobistriški dijaki so se po četrti šolski uri v spremstvu profesorjev in profesoric odpravili v kulturni dom, kjer se je ob 12. uri pričela prireditev s programom, ki so ga pod vodstvom mentorice Dijaške skupnosti Gimnazije Ilirska Bistrica profesorice Eve Kristan pripravili dijaki sami.

Po državni himni sta nas Sara Počkaj in Jakob Simčič, dijaka 1. in 2. letnika, ki sta prireditev povezovala, spomnila, kaj obeležujemo z državnim praznikom dnevom samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. Povedala sta, da se tega dne spominjamo plebiscitarne odločitve za samostojno državo, ki smo jo izrazili 23. decembra leta 1990. Na kratko sta tudi povzela zgodovinske dogodke in procese, ki so omogočili plebiscit o samostojnosti in privedli do osamosvojitve Republike Slovenije.

Sledil je kulturni del prireditve. Pod vodstvom zborovodkinje Elene Sedmak se je predstavil pevski zbor Gimnazije Ilirska Bistrica, ki je zapel pesem Ne čakaj na maj. Oddelek 3. letnika programa tehnik računalništva se je predstavil z izvirnim video izdelkom z naslovom Kako je Božiček ustvaril božič, oddelek 4. letnika programa tehnik računalništva pa z vokalno-inštrumentalno izvedbo skladbe Tequila. V obliki memov, slikovnih sporočil oziroma idej, ki so popularno izrazno sredstvo med mladimi, se je predstavil oddelka 3. letnika gimnazijskega programa. Barve 2. letnika gimnazijskega programa je na klavirju zastopala Ana Velenik, ki je zaigrala rock izvedbo sklade Canon in D avtorja Johanna Pachelbela. In kot se na naši šoli za tehnike računalništva očitno spodobi, se je tudi 2. letnik tega strokovnega programa predstavil z video projektom, ki so mu nadeli naslov Božična zmešnjava. Sledila je instrumentalna priredba pesmi White Christmas v izvedbi Ane Kompan in Kaje Kinkela na violini ter Jerneja Smerdela na klavirju, dijakov 1. letnika gimnazijskega programa. Na oder je bil povabljen tudi predstojnik šole Gorazd Brne, ki je z božično-novoletnim voščilom dijakom in profesorjem zaželel, da bi praznike preživeli lepo, v krogu svojih najbližjih, da bi se spočili in nabrali novih moči za šolsko delo v prihajajočem letu. Prireditev je zaokrožil nastop pevskega zbora, ki je zapel pesem Leonarda Cohena Hallelujah. Da pa so prireditev udeleženci zapustili s sladkim priokusom, smo vse prisotne obdarovali s sladkim priboljškom.

Fotogalerija.

Gimnazija Ilirska Bistrica