Select Page

»Danes smo se zbrali, da medse sprejmemo novo generacijo dijakov in dijakinj Gimnazije Ilirska Bistrica. Na naši šoli imamo običaj, ki zaznamuje njihov vstop v srednjo šolo; z uradnim sprejemom se iz učencev, osnovnošolcev, spremenijo v dijake, srednješolce.« To so bile besede Mie Valenčič, dijakinje 4. letnika gimnazijskega programa, ki je skupaj z Nejcem Frankom, dijakom 4. letnika programa tehnik računalništva, vodila slavnostni sprejem, ki je pred bistriško srednjo šolo potekal v torek, 10. septembra 2019.

Dijake in dijakinje prvih letnikov gimnazijskega programa in programa tehnik računalništva so čakale štiri prav posebne naloge, pri katerih so morali dijaki obeh programov sodelovati med seboj. Najprej so se preizkusili v plesu in petju. V prvi igri Ples malo drugače so morali zaplesati tri plese. Plesali so v ritmih pesmi Poker Face, I will always love you in Naša obala. Slednjo, katere avtor glasbe in besedila je dijak Gimnazije Ilirska Bistrica Matej Križman s sošolci, so morali pri tretjem izzivu tudi zapeti. Po končanem plesu so morali slišanim pesmim pripisati tudi naslove. Dijaki prvih letnikov so pri drugem izzivu morali narisati dijaka 3. letnika programa tehnik računalništva, ki sta pozirala pred vhodom v šolo, to sta bila Anže Skok in Miha Škrabolje. Ustvarjali so s prsti, čas je bil omejen. Vse tri naloge je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali profesor Klavdij Logar, dijakinja 4. letnika gimnazijskega programa Katarina Šlodsar in dijak 4. letnika programa tehnik računalništva Marcel Šabec. Ta je na koncu podala oceno in mnenje o opravljenih nalogah.

Letos je bila tudi predaja ključa malo drugačna. Dijaki prvih letnikov so morali ključ, ki odklepa vrata šole, zakladnice znanja, in ga dijaki višji letniki vsako leto predajo novopečenim dijakomn dijakinjam, najprej poiskati (skrit je bil na vrhu požarnega stopnišča). Šele nato so lahko izpovedali svečano dijaško zaobljubo Gimnazije Ilirska Bistrica, ki je izobešena tudi na zidu ob notranjem stopnišču šole in jih bo vsa štiri leta opominjala na dane obljube. Prisega je bila uradna; desno roko so svečano položili na prsi. Kot se za pravi krst spodobi, so bili poškropljeni z vodo.

Dijaki in dijakinje so se ob koncu programa profesorjem in profesoricam ter ostalim dijakom poimensko predstavili in s tem se je slavnostna prireditev sprejema dijakov in dijakinj  1. letnika zaključila.

Galerija slik (foto: Julija Grbec in Martin Simčič)

Jan Kastelic, 3. A