Select Page

V torek, 20. marca, smo na naši šoli gostili dva Delova novinarja in fotoreporterja, ki sta sodelovala naokrogli mizi o lepoti in izzivih sodobnih medijev.

Goste ter zbrane profesorje in dijake sta najprej pozdravila dijaka prvega letnika gimnazije Polona Zadnik in Gašper Kastelic, ki sta tudi kasneje vodila pogovor. Pogovor smo umestili v glasbeni okvir, za katerega je s svojo viollino poskrbela dijakinja tretjega letnika gimnazijskega programa Lara Štemberger. Po glasbenem nastopu smo naš pogovor pričeli in medias res z novinarjem iz gospodarske redakcije in namestnikom urednice Nejcem Goletom, dopisnikom iz Kopra Borisom Šuligojem in predstavnikom fotoreporterjev Juretom Erženom. Pogovarjali smo se o zelo širokem pojmu – medijih. Izvedeli smo precej o tem, kako poteka delo novinarja, kakšne naloge opravlja ter se seznanili s tem, kako nastanejo vrhunske fotografije, ki jih lahko vidimo v tiskanih izvodih časopisa Delo. Gostje okrogle mize so izrazili svoj pogled in mnenje glede medijev ter pojasnili, kako mediji vplivajo na nas. Na koncu smo tudi dijaki zastavljali vprašanja, na katera so zgovorni gostje z veseljem odgovarjali. Glasbeni okvir pogovora o medijih in njihovi funkciji pa je na diatonični harmoniki zaključil Leon Batagelj z izvedbo dela argentinskega skladatelja Astorja Piazzole Triunfal.

Po dobri uri in pol pogovora, spraševanja in poslušanja smo se odpravili v t. i. šolski klub, kjer je sledil še nagovor predstojnika Gimnazije Ilirska Bistrica Gorazda Brneta, s čimer je otvoril Potujočo razstavo Delovih fotografij. Po slavnostni otvoritvi razstave je predstavnik fotoreporterjev Jure Eržen spregovoril nekaj besed o razstavljenih fotografijah. Nakar smo imeli na razpolago čas, da si lahko v miru ogledamo razstavljene fotografije, ki moram priznati, so na nas pustile močan vtis. Vsaka slika je zgodba zase in zanimivo je, da te slike povedo več kot tisoč besed – govorijo same zase. Ko spregovori slika, so besede odveč.

Galerija slik

Gašper Kastelic, 1. A/IB