Select Page

V torek, 20. 3. 2018, smo se dijakinje Gimnazije Ilirska Bistrica in postojnske gimnazije, ki sodelujemo v projektu Od zrna do življenja, odpravile na Kmetijski inštitut v Ljubljani. Najprej so nam predstavili svoje delo in laboratorij. Nato so nam predstavili proces kalitve žit in nam dali številne nasvete, s pomočjo katerih bomo lahko postopek ponovile tudi same v šoli. Z obiskom smo pridobile veliko informacij in novega znanja, kar nam je dalo še več zagona za ustvarjanje in sodelovanje v omenjenem projektu.

Do kalitve pride, ko različni dejavniki (primerna temperatura in vlaga) prekinejo stanje dormance. Gre za obdobje v katerem zrno »spi«, z njim se zavaruje in si omogoči preživetje neugodnih razmer. Seme se ob stiku z zadostno količino vode napihne, encimi se aktivirajo, notranje tkivo pa razpoči semensko lupino. Pokazatelj kalitve je koreničica, ki se razvije najprej, sledi še razvoj kličnih listov.

Galerija slik

Lara Štemberger in Nika Lilić, 3.A/IB