Select Page

Duševno zdravje je neločljiv del celotnega zdravja posameznika in je tudi vir blaginje. Zato 10.10. obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja.

Ljudje, ki imajo duševne motnje so pogosto depresivni, tesnobni, imajo težave s samouničevalnim vedenjem, pri nekaterih resnejših primerih pa lahko izgubijo celo stik z resničnostjo.

Ljudje z duševnimi motnjami pa še dodatno trpijo zaradi stigmatizacije, ki jo povzroči družba, ko ljudi s težavami označujejo kot manj vredne, jih niti ne pogledajo, se jim posmehujejo, v nekaterih primerih so celo žrtve nasilja. Pogosto pa jim je tudi otežen dostop do dela, izobrazbe, političnega odločanja. Vse to slabo vpliva na bolnika, ki se ponavadi oddalji od družbe. In prav to je najhujša ovira pri njihovem zdravljenju, povečuje njihovo invalidnost in poslabšuje potek bolezni. Ljudje se ne počutimo dobro ob drugačnih, bojimo se jih, zato se odmaknemo od njih in namesto, da bi jim pomagali, jih sploh ne sprejmemo v svojo družbo. Velikokrat jih tudi zapostavljamo in diskriminiramo, ker so ”čudni”. To ni prav, vsi bi se morali zavedati, kakšen problem so duševne motnje, saj so ti ljudje velikokrat prestrašeni in jih je sram priznati svoje stanje, zato ne povejo nikomur, kaj se jim dogaja. Če pa mi to prej opazimo, jim lahko pomagamo, preden je njihova bolezen že huda.

Zato oddajte zaprisego in se zavežite, da boste ukrepali, ko boste videli nekoga, ki mu je težko in ima duševne motnje. Vas ne stane nič, ampak nekomu lahko rešite življenje.

Svojo zaprisego lahko oddaš na spletni strani BREZ PREDSODKOV ter tako tudi ti pomagaš v boju proti diskriminaciji oseb s težavami v duševnem zdravju.

Timon Bubnič, 2. A