Select Page

Med 2. in 4. marcem 2018 smo se dijaki in dijakinje 2. A in 4. A Gimnazije Ilirska Bistrica v okviru popotniškega krožka odpravili na tridnevno ekskurzijo v London. Polni pričakovanj smo v petek dopoldne z Brnika odleteli proti britanskem otočju. Po dveurnem letu smo pristali na letališču Stansted, od koder nas je čakala še dobra ura vožnje z vlakom do Londona.

Zimske vremenske razmere nam niso bile najbolj naklonjene, a to nam ni preprečilo ogleda znamenitosti britanske prestolnice. V petek popoldne smo obiskali  Britanski muzej, ki velja za enega najstarejših, največjih in najslavnejših na svetu. V njem naj bi bilo shranjenih okrog šest milijonov predmetov, ki pričajo o človeški kulturi od začetka do danes. Z velikim zanimanjem smo si poskušali ogledati čim več dragocenih artefaktov.

Naslednji dan nas je pot zanesla mimo najbolj znane opatije Westminster Abbey iz 11. stoletja, kjer še danes potekajo vsi kraljevi obredi, mimo Westminstrske palače, v kateri  zasedata oba domova parlamenta Združenega kraljestva in Severne Irske, nato mimo znanega Big Bena, znanega tudi pod imenom Elizabetin stolp, ki je trenutno v prenovi in bo v vsej svoji mogočnosti zadonel čez štiri leta. Med hojo po westminstrskem mostu se nam je pogled razprostiral na strugo, kjer se s svojim hitrim tokom bohoti reka Temza. Kljub megli se nam je na levi strani mostu razkazovala ena izmed novejših londonskih atrakcij London Eye – 135 metrov visoko ogromno kolo, s katerega turisti občudujejo panoramo Londona. Naše izletniške točke so bile še Shakespearov Globe Theater, Katedrala svetega Pavla, rezidenca in urad predsednika vlade Združenega kraljestva na ulici Downing Street ter Tower of London, utrdba, ki stoji ob reki Temzi. Tam v svoji muzejski zbirki med ostalimi znamenitimi kronskimi dragulji hranijo tudi krono kraljice Elizabete II. S slavnim dvonadstropnim avtobusom oz. double-deckerjem smo se peljali čez dvižni most Tower Bridge. Po mestu smo se prevažali tudi s podzemnim in nadzemnim vlakom. Obiskali smo Kraljevi observatorij Greenwich, kjer smo uradno istočasno stali na vzhodni in zahodni zemeljski polobli, zatem pa poskusili tipični angleški prigrizek – fish and chips. Seveda ni šlo brez Harryja Potterja. Film o tem literarnem junaku je bil posnet prav v Londonu. Tako smo na železniški postaji King’s Cross nekaj funtov zapravili v trgovini na znamenitem peronu 9 in ¾. Sprehodili smo se čez Trafalgar Square, ki velja za eno izmed največjih turističnih znamenitosti mesta.

Za zadnji dan odkrivanja britanske prestolnice smo si prihranili ogled Buckinghamske in Kensingtonske palače. Po dveh dneh ostre zime nas je zjutraj zbudilo sonce, zato smo se do Kensingtonske palače odpravili kar peš skozi Hyde park, saj je bil naš hostel v njegovi neposredni bližini. Med hojo po parku smo tu pa tam lahko opazili veverice, race in labode. Ogledali smo si zunanjost palače, ki  jo ima v lasti kraljeva družina kot delovno rezidenco. Tu danes prebiva princ William z družino, v 90. letih 20. stoletja pa je stavba predstavljala domovanje princese Diane. Izlet smo sklenili pred Buckinghamsko palačo in si ogledali menjavo straže.

Ker smo bili celo nedeljo na nogah, smo po kosilu popolnoma izčrpani prisopihali na železniško postajo, od koder nas je vlak zapeljal do letališča Gatwick. Ob 18. uri smo odleteli proti domu. Vrnili smo se v poznih urah, hvaležni za novo popotniško izkušnjo in dobro preživet vikend.

Galerija slik.