Select Page

NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE (NIJZ) POZIVA K VSESLOVENSKI AKCIJI DAN BREZ TELEFONA – DAN ZA DRUŽENJE V ŽIVO

V mesecu novembru, ki je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti, vabimo, da se vsi, ki uporabljate pametne telefone, takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16–74 let, kar 73 %,

za 1 dan ali vsaj nekaj ur odpoveste uporabi telefona in da ta čas preživite z ljudmi – v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne aktivnosti, druženje, sprehodi, ali pa čas porabite za hobije in stvari, ki jih radi počnete.

Ljudje vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti.

Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami, ne glede na spol, in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona. Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil, več kot 90 % za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 % uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu. 53 % uporabnikov je prek pametnega telefona poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide in navigacijo, 26 % jih je na pametnem telefonu igralo igre.

V zadnjem desetletju se pojavljajo v zvezi z uporabo telefona tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (»nomofobija«). V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo.

ZATO VABLJENI, DA SE PRIDUŽITE VSESLOVENSKI AKCIJI
1 DAN BREZ TELEFONA,
KI BO, 25. 11. 2019.

Pred tem obvestite svoje družinske člane in prijatelje, da boste brez telefona, in se z njimi raje dogovorite za klepet ali sprehod v živo. Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste tudi preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite.

Lahko pa se odločite, da bo vsak teden 1 dan ali vsaj nekaj ur brez telefona.

Dijaki/inje Gimnazije Ilirska Bistrica lahko svoje telefone v ponedeljek, 25. 11. 2019, ob 8. uri zjutraj oziroma pred pričetkom pouka pustite v upravnih prostorih, kjer bodo varno zaklenjeni v sefu. Telefone ob koncu pouka prevzamete, kjer ste jih zaupali osebju šole.